Historie

Waar die ietwat vreemde naam precies vandaan komt, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar vast staat dat de huidige Oude Herbergh ruim twee en een halve eeuw regionale bekendheid genoot als De Oude Herberg.

Passanten konden er onder het genot van een drankje en hapje op adem komen om vervolgens hun weg te vervolgen. Nachtbraken was er overigens niet bij; de herbergier deed zijn zaak steevast aan het einde van de middag op slot.

Avondsluiting
Hoewel menigeen vasthoudt aan de gedachte dat de Koude Herberg zijn naam te danken heeft aan het feit dat de kastelein zijn gasten er allesbehalve warm ontving, gaan anderen er vanuit dat het juist die avondsluiting was die de naam verklaart: waar je in andere herbergen doorgaans een warme nacht kon doorbrengen, was het ’s avonds in de herberg aan de Utrechtseweg verlaten en koud.

Menukaart

In de registers duikt de naam De Koude Herberg in 1725 voor het eerst op: de kastelein bezwaarde zijn bezit toen met een hypotheek. Op 2 december 1808 werd de herberg voor een bedrag van fl. 4500,- eigendom van Hendrik van Veelen. In 1835 gooide een brand letterlijk en figuurlijk roet in het eten, maar Van Veelen wist het pand binnen een jaar weer in oude luister te herstellen.

Buitenhuis
In 1853 tikt een Amsterdamse koopman de herberg op de kop en maakt er een buitenhuis van. Op de huidige locatie van De Oude Herbergh wordt het horecaverlies via een grondruil gecompenseerd met de opening van een logement annex café, dat gemakshalve ook maar weer De Koude Herberg werd genoemd.In de jaren tachtig van vorige eeuw veranderde de naam in De Oude Herbergh. In januari 2005 begint de zegetocht van het horecabedrijf pas goed: Sander en Miranda van de Wetering nemen de zaak over en weten het restaurant en bed & breakfast uit te bouwen tot een begrip in de gehele regio.

“Een stukje historie van De Oude Herbergh”